Opintokeskusten koulutus rakentaa Suomen kriisinkestävyyttä
16.4.2025
Opintokeskusten ja järjestöjen koulutus ja vapaaehtoistoiminta lisää yhteisöllisyyttä, auttamisvalmiutta ja koko yhteiskunnan turvallisuutta.
Opintokeskukset ovat järjestöjen vapaan sivistystyön oppilaitoksia. Ne toteuttavat koulutusta yhteistyössä kansalaisjärjestöjen kanssa. Koulutus on keskeinen osa järjestöjen tehtävää erilaisten kansalaistaitojen, vapaaehtoistoiminnan ja yhteisöllisyyden vahvistamisessa. Kaikilla näillä on kiinteä yhteys yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin.
Toimintoja kuvataan alkuvuonna päivitetyssä Yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa timanttimallilla. Suomen kokonaisturvallisuuden malli liittää yhteen turvallisuuden kannalta tärkeät yhteiskunnan toimijat. Timantin ytimessä korostetaan yksilöiden merkitystä ja sen ylimpään kärkeen on nostettu henkinen kriisinkestävyys. Opintokeskuksille tärkeä timantin särmä on myös väestön toimintakyky sekä palvelut.
Yhteisöllisyys tuo tukea arkeen
Yhteisöllisyys luo turvallisuutta ja on osa henkistä kriisinkestävyyttä. Yksilöityvässä, kuplautuvassa ja polarisoituvassa yhteiskunnassa yhteisöllisyyden ja yhteiskunnan yhtenäisyyden rakentamiseen tarvitaan erityisiä satsauksia. Arjen kyläyhteisöt eivät enää synny itsekseen.
Valtioneuvoston julkaiseman tutkimuksen mukaan opintokeskukset tukevat suoraan paikallista yhteisöllisyyttä ja demokratiaa. Tutkimuksen perusteella yhteiskunnallista kriisinkestävyyttä on vahvistettava paikallista kansalaistoimintaa tukemalla.
”Yhteisöllisyys luo turvallisuutta ja on osa henkistä kriisinkestävyyttä.”
Opintokeskusten koulutus tuo ihmisiä yhteen ja koulutuksella tuetaan tavoitteellisesti yhteisöjen muodostamista ja toimintaa. Esimerkiksi kuorotoiminnan kautta eri-ikäiset ja -taustaiset ihmiset kokoontuvat yhteen ja samalla syntyy vahvaa yhteisöllisyyttä ja elinikäisiä verkostoja. Sivis ja SFV järjestivät yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa yli kuusisataa kuorokurssia vuonna 2024.
Kylä- ja nuorisoyhdistykset sekä koulujen vanhempainyhdistykset taas vahvistavat kodin, koulun ja paikallisyhteisön välistä yhteyttä ja rakentavat kaikille turvallista toimintaympäristöä. Esimerkiksi SFV järjesti viime vuonna kyläyhdistysten kanssa kursseja ja luentoja yli neljässäkymmenessä kunnassa.
Yhteenkuuluvuuden tunne ja luottamus lähiyhteisön tukeen on keskeinen osa yhteiskunnan resilienssiä. Yhteisön tuki punnitaan yllättävissä tilanteissa, jolloin tarvitaan yksilöiden halua ja rohkeutta toimia ja auttaa.
Koulutetut vapaaehtoiset ovat osa kriisivalmiutta
Opintokeskus Siviksessä järjestettiin vuonna 2024 kuusisataa koulutusta, joiden aihealueena oli palo- ja pelastusala, turvallisuus tai ensiapu. Nämä vapaan sivistystyön koulutukset pitävät sisällään muun muassa koulutusta Vapaaehtoisten pelastuspalvelun eli Vapepan toimijoille, meripelastajille, palokuntalaisille ja ensiapuryhmien jäsenille.
”Vapaaehtoiset toimivat arjen auttajina ja viranomaisten tukena.”
Siviksessä koulutetaan myös ystävä- ja tukihenkilötoiminnan vapaaehtoisia, kriisipuhelinten vastaajia ja henkisen tuen osaajia esimerkiksi Punaisen Ristin, Mieli ry:n ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa.
Koulutetut ja järjestäytyneet vapaaehtoiset toimivat arjen auttajina ja viranomaisten tukena äkillisissä tilanteissa. Järjestöjen vapaaehtoistoiminta on osa yhteiskunnan valmiussuunnittelua ja varautumista.
Järjestökoulutus lisää valmiustaitoja ja turvallisuutta
Turvallisuustimantin ytimessä ovat ihmiset. Yksilöiden toimintakyky sekä tiedot, taidot ja turvallisuutta vahvistava asenne ovat turvallisuusstrategiassa kriisinkestävyyden perusta.
Kansalaistaitojen koulutus on satavuotisen opintokeskustoiminnan ydintä. Kansalaisjärjestöjen sivistystyö konkretisoituu laajassa koulutustoiminnassa. Marttojen kotitalouskoulutukset ja kotivara, Partion johtamiskoulutus ja luonnossa liikkumisen taidot sekä pelastusliittojen väestönsuojelukoulutukset ovat osa opintokeskusten opetusohjelmaa.
Vapaata sivistystyötä tarkastellaan liian usein vain kevyen harrastustoiminnan kuvakulmasta. Samalla unohtuu, että järjestökoulutus tukee yhteiskunnassa yhteisöjen ja yksilöiden resilienssiä ja auttamisvalmiutta. Järjestöjen koulutus vahvistaa kansalaistaitoja ja luo pohjan vapaaehtoistoiminnalle. Opintokeskusten pedagogista taitavuutta on luoda yhteisöllisyyttä ja vahvistaa osallistujien osaamista ja motivaatiota toimia yhteiseksi hyväksi.
Marita Salo, rehtori, Opintokeskus Sivis
Anna-Karin Öhman, rehtori, Svenska folkskolans vänner
Opintokeskus Sivis on valtakunnallinen vapaan sivistystyön ja järjestöjen oppilaitos. Sivis järjestää ja toteuttaa yhdessä 80 jäsenjärjestönsä kanssa vuosittain yli 5 000 koulutusta eri puolilla Suomea. Toimintaa ohjaavia arvoja ovat aktiivisen kansalaistoiminnan, demokratian ja kansalaisyhteiskunnan toiminnan edistäminen.
Svenska folkskolans vänner/SFV:s studiecentral on Suomessa toimiva ruotsinkielinen opintokeskus ja vapaan sivistystyön oppilaitos. SFV:n tavoitteena on yhdessä jäsenjärjestöjen kanssa lisätä elinikäistä oppimista sekä vahvistaa yhteiskunnallista tasa-arvoa, aktiivista kansalaisuutta ja demokratiaa.
