Rohkeus oppia – kohti kestävää elämää

22.5.2024

Opintokeskukset kestävän elämän tukijoina
 
Opintokeskukset ry on mukana Rohkeus oppia – kohti kestävää elämää -viestintäkampanjassa jäsenistönsä eli Suomen 12 opintokeskuksen kanssa. Opintokeskukset tuovat viikon aikana omissa somekanavissaan esille koulutuksia, jotka tukevat kestävää elämää.  Kestävä kehitys on laaja lähestymistapa itseemme ja kaikkeen ympärillä olevaan. Kestävä kehitys on sekä ekologista, sosiaalista, kulttuurista että taloudellista. 


Opintokeskukset  järjestävät yhdessä järjestökumppaniensa kanssa vuosittain n. 20 000 koulutusta, joihin osallistuu puoli miljoonaa suomalaista. Monet opintokeskusten koulutukset tukevat suoraan tai välillisesti kestävän kehityksen tavoitteita. Pääpiirteittäin opintokeskusten koulutuksissa painottuvat 
1) henkilökohtainen kasvu, 2) kansalais- ja järjestötoiminta,   3) sosiaalinen ja yhteisöllinen tuki , 4) terveys ja liikunta,  5) työ ja toimeentulo, 6) perustaidot. 
 

Ekologista kestävää kehitystä järjestökentällä  

Kestävä kehitys on kaikkien vastuulla. Pienilläkin teoilla arjessa, tietoisella kuluttamisella ja aktiivisella osallistumisella yhteiskunnalliseen keskusteluun voi olla suuri vaikutus.  

Myös kaikissa opintokeskuksissa tiedostetaan, että kestävän elämän peruspilari on ekologinen kestävyys, jonka kautta ylläpidetään elinmahdollisuuksia maapallollamme. Opintokeskukset auttavatkin jäsenjärjestöjään kestävämpien valintojen tekemiseen ja toimeenpanemiseen. Järjestökentällä käytännön toimenpiteitä voivat olla esim. strategiset periaatepäätökset kasvispitoisesta ruokavaliosta kaikissa yhdistyksen tapahtumissa tai laajemmin omien tapahtumien hiilijalanjäljen kartoittaminen ja vähentäminen. 

Ekologisen kestävän kehityksen suuret linjat vaativat globaaleja poliittisia päätöksiä mm. yritysvastuisiin, vihreään siirtymään ja luonnonsuojeluun. Kansalaisjärjestöillä voi kuitenkin olla tärkeä rooli poliittisiin päätöksiin painostamisessa ja esimerkin näyttämisessä. Kansalaisjärjestöissä opetellaan vaikuttamisen keinoja, joiden avulla voidaan edistää tärkeiksi koettuja asioita kuten luonnonsuojelua ja ekologisesta kestäviä toimintatapoja.  

Opintokeskusten koulutuksissa opetellaan myös ruohonjuuritasolla ekologista kestävyyttä. Arjen kestäviä taitoja opitaan esimerkiksi koulutuksissa, joissa “tuunataan” vanhasta uutta, opiskellaan hyötykasvien viljelyä tai metsän antimien tunnistamista. 

 
Sosiaalinen kestävyys ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaa 

Opintokeskukset kouluttavat järjestöaktiiveja ja yhteisöjä kansalaisvaikuttamiseen, luottamustehtävissä toimimiseen, vapaaehtoistyöhön ja hyvinvoinnin tukemiseen. Opintokeskusten valtakunnallisen toiminnan vaikuttavuus näkyy päivittäin ihmisten arjessa laadukkaampina päätöksinä, hyvinvointina ja vaikuttamisen osaamisena. Toiminta tukee sosiaalisesti kestävää yhteiskuntaa.  

Koulutettujen vapaaehtoisten työpanos tukee suomalaisten hyvinvointia ja osallisuutta, terveyttä ja kriisivalmiutta sekä säästää merkittävästi yhteiskunnan resursseja. Kolmannen sektorin vapaaehtoistyö, kuten vapaapalokunnat, kriisiauttaminen, vapaaehtoinen valmius- ja pelastustoiminta ja ystävätoiminta, ovat riippuvaisia opintokeskusten pedagogisesta ja koulutuksellisesta tuesta.  

Yhteisön osallistaminen päätöksentekoon on keskeinen osa sosiaalista kestävyyttä. Kun yhteisöt osallistuvat aktiivisesti heitä koskevien päätösten tekoon, ratkaisut ovat usein kestävämpiä ja paremmin paikallisiin olosuhteisiin sopivia. Tämä lisää myös yhteisön yhteenkuuluvuuden tunnetta ja yhteistä vastuuta ympäristön suojelusta. 

Opintokeskusten koulutuksissa on paljon tarjontaa kansalais- ja järjestötoiminnan sekä sosiaalinen ja yhteisöllinen tuen teemoista. Kansalais- ja järjestötoiminnan kurssien aiheina ovat mm. vapaaehtoinen järjestötoimijuus, järjestö- ja yhdistyshallinto, yhteiskuntapolitiikka, kestävä kehitys, ammattiyhdistystoiminta, puoluepolitiikka sekä taloyhtiötoiminta. 

Sosiaalisen ja yhteisöllisen tuen koulutusten teemoja ovat ensiapu ja turvallisuus, vanhemmuus, parisuhde, sosiaalinen tuki, erityispiirteet ja –vaikeudet, vuorovaikutustaidot, vertaistuki ja yhteisöllisyys. Näitä koulutuksia tehdään paljon Sote alan järjestöjen kanssa. 

Kaikkien näiden koulutusten avulla ylläpidetään sosiaalisesti kestävää yhteiskuntaa, jossa ihmiset oppivat toimimaan yhdessä paremman ja sosiaalisesti oikeudenmukaisemman yhteiskunnan hyväksi.  

Elinikäinen oppiminen on avain kestävän kehityksen edistämisessä. Kestävä kehitys on jatkuvasti kehittyvä ala, ja meidän kaikkien on päivitettävä tietojamme ja taitojamme säännöllisesti. Tämä voi tapahtua esimerkiksi koulutuksen, työpajojen, verkkokurssien ja seminaarien kautta  opintokeskuksissa, järjestöissä ja muissa oppilaitoksissa. 
 

Opintokeskus Kansalaisfoorumin työyhteisö tutkimassa luontosuhdettaan ”moderneilla putkinäkölaitteilla” eli vessapaperin hylsyjen avulla. Putkinäkölaitteen läpi avautuva maisema auttaa keskittymään yhteen asiaan kerrallaan. Samalla jokainen voi tunnustella, mitkä asiat luonnossa tuntuvat itselle läheiseltä ja kiinnostavalta. Kuva: Maija Boren